ارز دیجیتال با نامهای بسیاری شناخته میشود. احتمالا درباره معروفترین آنها یعنی بیتکوین، اتریوم و یا تتر خوانده یا شنیدهاید. ارزهای دیجیتال راههای جایگزین برای انجام معاملات و تراکنشها بصورت آنلاین اند که روز به روز به میزان شهرت و محبوبیتشان افزوده میشود. این محبوبیت ارزهای دیجیتال را به کاندید بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری تبدیل کرده است. اما پیش از مبادلهی ریال، دلار، یورو و یا دیگر واحدهای پولی رایج با ارز دیجیتال، نیازمند است با تعریف ارز دیجیتال و مفاهیم مربوط به آن به خوبی آشنا شوید. ما در این مقاله از سری مقالات سیتکس به تعریف کامل ارز دیجیتا و انواع آنها پرداخته ایم
ارز دیجیتال چیست؟
هر گونه از ارز که تنها در فرم دیجیتال وجود داشته باشد ارز دیجیتال نامیده میشود.
تاریخچه ارز دیجیتال (رمزارزها)
نخستین تلاشها برای توسعهی ایدهها و مفاهیم ارز دیجیتال در دهههای ۸۰ و ۹۰ میلادی توسط دیوید چام انجام شد. او در این سالها با دو پروژهی eCash و Digicash ایدهی ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز و نخستین نسل از بلاکچین ها را مطرح کرد. پس از او داگلاس جکسون و بری داونی وبسایت e-gold را راهاندازی کردند که درگاهی برای مبادلهی طلا از سوی کاربرانش بود اما بزودی به ابزاری برای انجام امور مجرمانه تبدیل شد.
در ادامه در سال ۱۹۹۸ وی دای؛ دانشمند علوم رایانهای ایدهی سیستم B-money را مطرح کرد که هیچ وقت اجرایی نشد اما این ارزش تلاشهای او را زیر سوال نبرد و نام وی دای در تاریخ رمزارز ثبت شد. سرانجام در سال ۲۰۰۸ شخص یا گروهی ناشناس با نام ساتوشی ناکاموتو اولین وایتپیپر بیتکوین را منتشر کرد. این متن چگونگی کارکرد شبکه بلاکچین بیتکوین را توضیح میداد. ساتوشی در ادامه نخستین بیتکوینها را استخراج کرد و سرانجام در آوریل ۲۰۱۱ برای همیشه ناپدید شد.
موفقیت بیتکوین پیدایش رمزارزهای جدید را بدنبال داشت که بخاطر هدفشان که جایگزینی یا تکمیل ویژگیهای بیتکوین بود، آلتکوین نام گرفتند. قیمت بیتکوین برای نخستین بار در ژانویه ۲۰۱۳ از مرز ۱۰۰۰ دلار گذشت اما این بالا رفتن با سقوطی سریع همراه بود. گرچه بالاخره پس از یک دورهی رکود دو ساله، قیمت بیتکوین دوباره از ۱۰۰۰ دلار گذشت اما همین وقفه بسیاری را متضرر و فشار زیادی را به بیتکوین وارد کرد.
در سال ۲۰۱۳ نخستین میمکوین که دوجکوین نام داشت و در آغاز تنها یک شوخی اینترنتی بود معرفی شد. در اواخر همان سال برنامهنویس نابغه روس-کانادایی؛ ویتالیک بوترین ایدهی اتریوم را در وایت پیپر توضیح داد. این ایده بعدا در ژانویه ۲۰۱۴ بصورت علنی مطرح شد و سرانجام در ژوئیه ۲۰۱۵ در دسترس عموم قرار گرفت. تداوم این این تلاشها سرانجام منجر به انفجار قیمت بیتکوین و رسیدن آن به ۱۰۰۰ دلار در سال ۲۰۱۷ شد.
پس از آن موضع مخالفان و منتقدان رمزارزها تغییر کرد و در سال ۲۰۱۹ توجه سرمایهگذاران و شرکتهای کلان از جمله مایکروسافت، جی پی مورگان، وال مارت و آی بی ام به بازار رمزارز جلب شد. در دوران همهگیری جهانی کرونا ایدهی وامهای مبتنی بر ارزهای دیجیتال که پیش از آن هم مطرح شده بود به یک جریان اصلی تبدیل شد و سرمایهگذاران بسیاری را بار دیگر جذب بازار رمزارزها کرد.
این در کنار دیگر عوامل باعث شد قیمت بازار رمزارز در آوریل سال ۲۰۲۱ از ۲ تریلیون و در نوامبر همان سال از ۳ تریلیون دلار گذر کند، اما این صعود هم مانند دیگر صعودها با سقوط همراه بود. این عدد در زمان نگارش این متن یعنی می ۲۰۲۴ برابر با ۲.۷ تریلیون دلار است.
انواع ارز دیجیتال
ارز دیجیتال اصطلاح گستردهای است که برای توصیف ارزهای گوناگونی که در حوزه الکترونیک وجود دارند بکار میرود. ارزهای دیجیتال در یک دستهبندی کلی به سه گروه تقسیم میشوند :
رمزارزها
رمزارزها گونهای از ارز دیجیتال اند که برای ایمنسازی و تایید تراکنشها از رمزنگاری استفاده میکنند. رمزنگاری همچنین در مدیریت و کنترل این گونه ارزهای دیجیتال بکار میرود. از این گونه ارزهای دیجیتال میتوان از بیتکوین و اتریوم نام برد. بسته به حوزهی قضاییشان، رمزارزها ممکن است قانونگذاریشده باشند.
ارزهای مجازی
ارزهای مجازی ارزهای دیجیتال قانونگذارینشده ای اند که توسط توسعهدهندهها یا سازمانهای بنیانگذار کنترل میشوند. یکی از نمونههای ارزهای مجازی توکنهای شبکهی گیمینگ اند که مشخصههای اقتصادیشان از سوی توسعهدهندگان تعریف و کنترل میشود.
ارزهای دیجیتال بانک مرکزی
ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDCs) ارزهای دیجیتال قانونگذاریشده ای اند که توسط بانک مرکزی یک کشور صادر میشوند. ارزهای دیجیتال بانک مرکزی میتوانند مکمل یا جایگزین ارزهای فیات باشد. بر خلاف ارز فیات (اسکناس) که در هردو فرم فیزیکال و دیجیتال وجود دارد، ارزهای دیجیتال بانک مرکزی تنها در فرم دیجیتال وجود دارند. انگلیس، سوئد و اروگوئه از کشورهایی اند که برنامههای راهاندازی فرم صرفا دیجیتال ارزشان را در نظر دارند.
مهمترین ارزهای دیجیتال دنیا
از بیتکوین و اتریوم تا دوجکوین و تتر، هزاران رمزارز وجود دارند که در زیر به ترتیب مهمترین آنها را از لحاظ میزان سرمایهی موجود در بازار و ارزش کل واحدهای در گردششان آوردهایم :
- بیتکوین
- اتریوم
- تتر
- بایننس
- سولانا
- USDC
- ریپل
- دوجکوین
- تـنکوین
- کاردانو
- و …
تاثیر ارز دیجیتال بر اقتصاد جهانی
تاثیر ارز دیجیتال بر اقتصاد جهانی موضوعی پیچیده و در حال تکامل است. با اینکه ارزهای دیجیتال پتانسیل اثرگذاری بر اقتصاد جهانی از راههای گوناگون را دارند، این اثرات هنوز در مراحل اولیه و پیرو ماهیت ارز دیجیتال، پیوسته دستخوش تغییر اند. در زیر به بررسی برخی از راههای اثرگذاری ارز دیجیتال بر اقتصاد جهانی پرداختهایم :
پوشش مالی
ارزهای دیجیتال میتوانند به جوامعِ بدون بانک خدمات مالی ارائه دهند. این افزایش دسترسی به ابزارها و خدمات مالی میتواند مشارکت و رشد اقتصادی بیشتر در مناطق کمبهره از خدمات بانکی را بدنبال داشته باشد.
حوالهها
ارزهای دیجیتال میتوانند هزینهی حوالههای برونمرزی را کاهش و سرعت واریز آنها را افزایش دهند که فواید این ویژگی شامل حال دامنهی گستردهای از مردم، از کارگران مهاجر گرفته تا تجار بینالمللی میشود.
معاملات جهانی
بسیاری از کسب و کارها در حال پذیرش رمزارزها بعنوان ابزار انجام تراکنشهای معاملات بینالمللی اند. این میتواند منجر به ساده سازی روند پرداختهای برونمرزی و کاهش هزینه تبدیل ارز شود و راندمان تجارت جهانی را بالا ببرد.
موقعیتهای سرمایهگذاری
ارزهای دیجیتال به جاذبهای برای سرمایهگذاران خرده و کلان شخصی یا سازمانی تبدیل شده است و پتانسیل اثرگذاری بر گردش سرمایه و الگویهای سرمایهگذاری در مقیاس جهانی را دارد.
نحوه خرید و فروش ارز دیجیتال
یکی از سادهترین راههای خرید و فروش ارز دیجیتال ثبت نام در صرافیهای ارز دیجیتال است. صرافیهای ارز دیجیتال پلتفرمهایی اند که بستر خرید و فروش ارز دیجیتال را برای طرفین معامله فراهم میکنند. برای ثبت نام در این صرافیها ابتدا باید یک کیف پول ارز دیجیتال انتخاب کنید.
سپس میتوانید از بین صرافیهای معتبر ایرانی و خارجی، با توجه به ارزهای مورد معامله، نرخ کارمزد، رابط کاربری و مقایسهی دیگر ویژگیهای آنها با یکدیگر، یکی را انتخاب کنید. قدم بعدی انجام فرآیند احراز هویت است که برای ثبت نام در بیشتر صرافیهای معتبر ایران الزامی است اما در صرافیهای خارجی، حداقل برای انجام معاملات با حجم پایین لزومی ندارد.
انواع کیف پول ارز دیجیتال
کیف پولهای ارز دیجیتال با توجه به ویژگیهایشان به سه دسته زیر تقسیم میشوند :
کیف پول گرم یا نرمافزاری
کیف پولهای آنلاین و رایگانی که از طریق موبایل، دسکتاپ و وب قابل دسترسی اند را کیف پول گرم مینامیم.
کیف پول سرد یا سخت افزاری
کیف پولهای آفلاین و غیر رایگان اند که بصورت فیزیکی وجود دارند و اطلاعات کاربران را مانند فلش مموری در خود ذخیره میکنند.
کیف پول کاغذی
نوعی از کیف پولهای سرد بحساب میآیند که دارایی کاربران را بصورت آفلاین روی کاغذ ذخیره میکنند.
در این مقاله ابعاد مختلف تاثیر هاوینگ بیت کوین بر بازار ارزهای دیجیتال بررسی شد. همان طور که خواندید، این تاثیر میتوانند جنبه روانی و عملیاتی داشته باشند. به خاطر این تاثیرات می توان گفت که هاوینگ بیتکوین پدیدهای مهم در بازار ارزهای دیجیتال است که تاثیری مهم بر فعالین این حوزه دارد. البته این نکته اهمیت دارد که در دنیای کریپتو و خصوصا در مورد تاثیر هاوینگ بر بیت کوین و سایر ارزها، هرگز نمیتوان به قطعیت رسید.
با توجه به شرایط بازار، اگر قصد سرمایهگذاری و یا حتی قصد مدیریت سرمایه خود در این حوزه را دارید؛ بهتر است احتیاط کنید و تحقیقات جامعی انجام دهید. سیتکس با سالها تجربه فعالیت در این بازار، می تواند در مسیر سرمایه گذاری ارز دیجیتال کنارتان باشد. برای ارتباط با کارشناسهای ما روی «مشاوره رایگان» کلیک کنید.